Home

Sveta petka slava datum

Sveta Petka 27.Oktobar.2020. Sv. Petka, odnosno Prepodobna Petka - Paraskeva je svetiteljka srog porekla, rođena u gradu Epivatu (Pivat, turski Bojados), između Silinavrije i Carigrada. Roditelji Svete Petke bili su imućni i pobožni hrišćani i osim Petke imali su i jednog sina, Jevtimija, koji se za života roditelja zamonašio i kasnije postao znameniti episkop Maditski. Nakon smrti. DATUMI SVIH SLAVA. J A N U A R. 6. Badnji Dan: 7. Božic: 8. Sabor Presvete Bogorodice : 9. Sveti prvomucenik i arhidjakon Stefan Prepodobna meti Paraskeva Sveta Petka - PETKOVDAN: 31. SvEti Apostol i jevanđelist Luka: N O V E M B A R . 5. Sveti apostol Jakov brat Gospodnji : 8. Sveti vel. mučenik Dimitrije - MITROVDAN: 14. Sveti Kozma i Damjan - VRACEVI: 16. Obnovljenje hrama Svetog. U Srbiji je Sveta Petka jedna od najpoštovanijih svetiteljki, a dan njoj posvećen jedna je od najčešćih srih slava. Svetu Petku, koja je istorijska ličnost svrstana u red svetih, kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere poštuje se u celom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiji u Rumuniji dolaze i pripadnici drugih religija.

Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka) 31 Sveta Petka (Sveta Paraskeva, Pyatnitsa, Pyetka ili takozvana Petka Trnovska), kršćanska je svetica koja je rođena u gradu Epivatu, koji se nalazio između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog stoljeća. Kršćanska je svetica i čudotvorka, a Crkva ju je slavila 14. listopada po starom, odnosno 27. listopada po novom kalendaru. Ovu Paraskevu sri narod obično zove sveta. Praznik prepodobne Paraskeve je jedna od najčešćih srih slava a SPC i pravoslavni vernici slave ga svake godine 27. oktobra - 14. oktobra prema Julijanskom i Bogoslužbenom kalendaru SPC. Sveta Petka živela je krajem 10. i početkom 11. veka pre podele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji, a prema zapisima srog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je. Pravoslavac - crkveni kalendar za 2018. godinu. sreda: 16. septembar (3.sep) Sveti sveštmuč. Antim; sveti Joanikije, Prvi Patrijarh sri pos Slava, poznata još i kao krsno ime, Prepodobna Paraskeva — Sveta Petka; 31. Sveti Luka — Lukindan; Novembar Uredi. 1. Sveti Prohor Pčinjski; 5. Sveti apostol Jakov, prvi episkop Jerusalimski; 8. Sveti Dimitrije — Mitrovdan; 10. Sveti Arsenije Sremac; 11. Sveti Avramije Zatvornik — Avramijevdan; 14. Sveti Kozma i Damjan — Sveti Vrači; 16. Sveti Đorđe — Đurđic; 21. Sabor.

Prema predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje dalje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci. Na njenom grobu, kaže legenda, događala su se čuda. Bugarski car Jovan Asen 1238. godine po jednima je oteo. Sveta Petka u srom narodu veoma je poštovana i cenjena, pogotovo među ženama čijom se zaštitnicom smatra. Njen kult neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumuna, Bugara, a poštuju je i pojedini nehrišćanski narodi na srednjem istoku. Prema predanju, Sveta Petka je pomagala bolesne i hranila gladne. U Srbiji je veliki broj lekovitih izvora dobio. Sezona slava počinje - Miholjdan, Tomindan, Srđevdan, Sveta Petka i Sveti Luka su pred nama, a uprkos navikama Srba da slavu slave kao svadbu, lekari upozoravaju da ove godine krsnu slavu treba obeležiti uz poštovanje svih epidemioloških mera, u krugu porodice i uz manji broj gostiju. Domaćini treba da odrede broj gostiju u odnosu na veličinu prostorije, a domaćice hranu da pripremaju. Ko je bila Sveta Petka TrnovaSveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji. Propovedavši, u to vreme (II vek naše ere), još zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam. Sveta Petka (Sveta Paraskeva, Pyatnitsa, Pyetka ili takozvana Petka Trnovska), kršćanska je svetica koja je rođena u gradu Epivatu, koji se nalazio između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog stoljeća. Za pravoslavce je svetica i čudotvorka, a Crkva ju je slavila 14. listopada po starom, odnosno 27. listopada po novom kalendaru

SVETA PETKA: najlepši stihovi, molitva svetiteljki i čestitka za slavu; sreda 28. oktobar (15. okt) Sveti sveštenomučenik Lukijan; Kalendar poznatijih srih slava. 0. 25. Sep 2019. SUTRA JE JESENJI KRSTOVDAN: evo šta treba da uradite za uspeh, zdravlje i dobru godinu. 0. 21. Nov 2019. NAJLEPŠE ČESTITKE ZA KRSNU SLAVU: kako da čestitate slavu lepom porukom. 0. 11. Nov 2019. Njene svete mošti zaista podsećaju na živog čoveka koji je samo nakratko usnio - zabeležili su autori monografije Sveta Petka - slava sra i zaštita vernih, naglašavajući kako se upravo preko njenih moštiju već vekovima projavljuje velika Božija milost, koja se vidi u čudesnim isceljenjima, ozdravljenjima brojnih ljudi koji dolaze da joj se pomole, bez obzira na veru. Danas je SVETA PETKA TRNOVA: A ovo su narodna verovanja i običaji koji prate ovaj veliki ženski praznik 08.08.2018. 07:18. Pravoslavni vernici danas obeležavaju prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Sveta Petku Trnovu. Ne treba je mešati sa Svetom Petkom, koja je rođena u Grčkoj, živela je u 11. veku i praznuje se 27. oktobra. Mučenje svete Paraskeve Foto: Wikipedia.

Sveta Petka sveta petka praznik u oktobru 27

 1. Prema nekim izvorima, Sveta Petka se nalazi na šestom mestu kao jedna od najvećih slava u Srbiji. Slavska trpeza na dan Svete Petke se ne sklanja do sutradan, a kada svi gosti odu, domaćica bi trebalo da okadi trpezu tri puta kako bi svetica posetila i blagosiljala njen dom. Sveta Petka, istorijska ličnost svrstana u red svetih, smatra se jednom od najvećih misionarki hrišćanske vere i.
 2. Po predanju, Sveta Petka je srog porekla, i potiče iz imućne i pobožne porodice. Rođena je u Epivatu u Trakiji, između Silinavrije i Carigrada, krajem 10. ili početkom 11. veka. Na ikonama je predstavljena u monaškoj odeći sa krstom u ruci. Bila je usamljena, mnogo godina je provela u pustinji, a prema predanju, javio joj se anđeo i usmerio je da širi Hristovu veru. U doba pozne.
 3. Hauspatronatsfest, Krsna Slava. Aus Orthpedia. Wechseln zu:Navigation, Suche. Das Hauspatronatsfest (serbisch: Крсна Слава [Krsna Slawa]) ist ein kirchlich-familiärer Feiertag welcher seine Tradition in der serbisch-orthodoxen Kirche hat. Sie steht in Verbindung mit der Christianisierung der Südslawen, die im 9. Jahrhundert ihren weitgehenden Abschluss gefunden hat. Beim.
 4. Tu noć u snu trgovcu se javila sveta Petka. Kao znak zahvalnosti, na tom mestu bogati trgovac je uredio izvor i postavio mermernu ikonu svete Petke. Na izvoru stoji mermerna ploča na kojoj piše: Podignuto 1872. Obnovljeno 1973. Građani dobrovoljnim radom. Investirao i tri leta radio Kojić B. Milivoje iz Železnika. Po predanju čudotvorni izvor svete Petke, nastao je prilikom.
 5. Sra pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. I u Novoj Pazovi, u Hramu Svete Petke.
 6. Slavi se Sveta Petka, zaštitnica žena, bolesnih i siromašnih: Jednu stvar danas bi trebalo da urade SVE ŽENE 27.10.2019. 07:55 Sra pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi

Sveta Petka Macedonian Orthodox Monastery, Kembla Grange, Wollongong, New South Wales. 2.9K likes. Religious Organizatio Sveta Petka je rodom iz Rima, poticala je iz hrišćanske porodice i živela je u drugom veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Zamonašivši se, propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima. Zbog propovedanja. Sra pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju praznik Prepodobne mati Paraskeve - u narodu poznat kao Sveta Petka. Dan njenog upokojenja obilježen je podebljanim crnim slovom i predstavlja ne samo veliki hrišćanski praznik, već i jednu od najraširenijih krsnih slava u srom narodu, a mnogi vjernici je smatraju svojom zaštitnicom (posebno žene, djeca i stari) i slave kao. AUTOR: E. A. DATUM I VREME: 27.10.2015. 06:13 - 27.10.2015. 07:55 . 0 Komentara. Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetu Petku, jednu od najčešćih slava u Srba. Sveta Petka se smatra zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih. Ova slava obeležava se u mnogim hramovima , Foto: Oliver Bunić Vernici joj se često mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Kult Svete.

Crkveni Kalendar Slave Datum Srbij

 1. Sveta Petka Liturgija Molitva i Blagoslov Crkva na Kalemegdanu Beograd - Duration: 11:22. Luna 26,694 views. 11:22. Revelaciones a Santa Brígida de Suecia sobre el Juicio particular por.
 2. Date of experience: August 2018. Helpful. Share . Frequently Asked Questions about Sveta Petka Church. Do you need to book in advance to visit Sveta Petka Church? We recommend booking Sveta Petka Church tours ahead of time to secure your spot. If you book with Tripadvisor, you can cancel up to 24 hours before your tour starts for a full refund. See all 1 Sveta Petka Church tours on Tripadvisor.
 3. Sveta Petka (Sv. Petka) is the Bulgarian, Serbian and Macedonian name for Saint Parascheva of the Balkans, which may refer to: . Villages. Sveta Petka, Bujanovac, Serbia; Sveta Petka, Sopište, Macedonia; Sveta Petka, Velingrad, Bulgaria; Church buildings. A monastery in the village Brajčino in the Republic of Macedonia; Sveta Petka, Lenište in the abandoned village of Lenište, Macedoni
 4. Church Address: St.Petka Orthodox Church 1990 Lake Emma Rd, Longwood, FL 32750, tel/fax 407-831-7372 407-831-SERB direction
 5. Petka, like most girls of her time, was educated at home. Here she matured in her desire to imitate the saints and enter into their company in heaven. In church one day, Petka heard the Gospel reading, If any man will follow Me, let him deny himself . . . Christ's words so impressed themselves on her heart that on leaving the church she gave away her good dress to a poor woman on the street.

Danas je Sveta Petka - Blic

 1. Sveti apostol Petar (Časne verige) Februar. 12
 2. Sveta Petka se upokojila u XI stoleću. Telo njeno bi od strane vernih sahranjeno po hrišćanskom običaju, ali ne na opštem groblju, već odvojeno, kao telo strankinje koja nikome ne beše kazala odakle je. Sveta Petka - Prepodobna mati Paraskeva. Posle mnogo godina, Bog hoteći da proslavi ugodnicu Svoju otkri svete mošti njene>>
 3. Sveta Petka je poslušala glas s' neba i posle kraćeg vremena se upokojila. Ali njeni sugrađani koji je zbog dugog odsustva nisu prepoznali, sahranili su je van groblja, kao nehrišćanku. Tek pošto su se nad njenom humkom desila mnoga čuda, saznalo se čije mošti tu leže. Njen su grob otkopali i pošto je celo telo bilo neraspadnuto i nad njim su se pojavljivale prelepe svetlosti koje.
 4. Datum pokretanja 27.10.2016; 1; 2; Sledeća . 1 od 2 Idite na stranu. Idi. Sledeća Last ••• Više opcija Ko je pisao? Nina Srebrna tastatura. Supermoderator. Poruka 215.486. 27.10.2016 u 13.23 - SVETA PETKA #1 Srecna slava svima koji danas slave. Na linku sa teme Znamenitosti Beograda na pdf Beograd, mozete procitati o Crkvi Svete Petke na Kalemegdanu, i o samoj Svetoj Petki zastitnici.
 5. Nauči šta želiš... Informativno-edukativni sajt. Sajt je besplatan i uvek će biti

Pravoslavni Crkveni Kalendar 2019 Slave, Post, Vjerski Praznici 2019 Pravoslavni Kalendar za cijelu 2019 godinu. Kalendar 2019 Pravoslavni Pos PETKA OD TRNOVA U crkvenom kalendaru pod datumom 8. avgust stoji još jedan praznik posvećen Prepodobnoj mučenici Paraskevi. U narodu poznat kao Trnova Petka, ovaj dan je izraz stapanja Svete Petke (sre) i Paraskeve Rimljanke. Letnji praznik posvećen ovoj svetiteljki odnosi se na prenos njenih moštiju u Trnovo. Nagomilano i nikada u dovoljnoj meri raščićeno mešanje kultova Svetih. Crkveni kalendar Sre pravoslavne Crkve i ostalih pomesnih Crkava sadrži listu svetitelja za svaki dan na njihov pomen kod verujućeg naroda. Iako se svakog dana pominje i slavi više svetaca istog dana, najčešće se u kalendarima koje izdaje Crkva nalaze važniji svetitelji ili praznici za taj dan, dok se ostali nalaze u liturgijskim knjigama VAŽAN DATUM. DANAS JE SVETA PETKA TRNOVA: Da li vam je poznato da ovo nijedna žena ne sme da uradi, ali nijedna? 4 16. veliki praznik . SUTRA SLAVIMO BLAŽENU MARIJU, SESTRU ILIJE GROMOVNIKA! Jednu stvar obavezno morate da uradite. 40 121. DEMANTI. ZORAN KESIĆ: Svako ko poštuje pravoslavnu veru, prepoznaće Svetu Petku; ja sam mislio na Svetu Eufraziju. 161 437. KAKO VAM SE ČINI. DA LI JE. Sveta Petka se vernicima, prema brojnim prikupljenim svedočanstvima, javlja ne samo u snu, već i na javi, pri čemu je najčešće vide kao ženu u crnom (dok se Moldovlasima javlja češće u beloj odeći). Ona ih obično teši i blaži ako joj ukazuju poštovanje i posećuju njenu crkvu. Ponekad im donosi vesti o ozdravljenju, ali istupa i kao vesnik propasti i opominje što krše.

Sra pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatiji kao Sveta Petka. Kult ove svetice veoma je razvijen kod Srba - ona je zaštitnic SREĆNA SVETA PETKA! Srbi je poštuju, Srpkinjama ispunjava želje: Devojke, uradite OVO i usnićete PRAVOG. Sra pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatiji kao Sveta Petka. Kult ove svetice veoma je razvijen kod Srba - ona je zaštitnica žena i siromašnih, svetiteljka koja dolazi u pomoć nesrećnima i jedna od omiljenih. Obeležavanje slave u prostorijama SNS Zrenjanin, Sveta Petka - 27.10.2018

Sveti nikola slava datum. Pravoslavac - crkveni kalendar za 2018. godinu Ovaj slavni svetitelj rodom bi od jedne patricijske familije u Rimu, i dobro školovan, kako u svetskim naukama i. Sveti Sava (oko 1175—14. januar 1236) bio je sri princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Sre. Biografija . Svetiteljka je ime Petka dobila je. SRETNA SLAVA SVETA PETKA SVIM VERNICIMA HVALA NA LEPIM ZELJAMA SVIM DOBRONAMERNIM LJUDIMA. Odgovorite › 130. 15. BOZA ZEMUNAC. 27. oktobar 2015 | 14:03. SLAVA JOJ I MILOST.SRECNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETU PETKU. Odgovorite › 98. 5. Svi komentari › Video dana. Sve iz rubrike Video dana. Najnovije; Najčitanije; Komentari; Otkriveno ko je Trampu slao otrovnu pošiljku: Policija traga za. MOJA SLAVA - SVETA PETKA joj je pogrebeno izvan op{teg grobqa, kao telo strankiwe, za koju niko nije znao ko je. Posle mnogo godina, Bog je proslavio, poslav{i qudima vi|ewa u snu da telo otkopaju i polo`e na dostojno mesto. Mo{ti Sv. Petke sve~ano su polo`ene u crkvu Sv. apostola Petra i Pavla u Epivatu, a bolesni i nevoq-ni po~eli su da se iscequju kraj wih. Dva veka od wenog upokojewa. SLAVA Sveta Petka 27. okt ADMIN: Date: Tuesday, 2011-05-03, 10:54 PM | Message # 1: Major general. Group: Administrators. Poruka: 346. Reputation: 0. Status: Offline. Sveta Petka . Sra pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne. Mošti svetiteljke počivaju u Jašiju u Rumuniji. Sra. Sveta Petka, svetiteljka srog porekla, mnogo je toga u ime naše vere prorekla. U postu i molitvi je ceo život živela, jer ona je tako još u mladosti htela. Za nju se danas dragom Bogu pomoli jer ona sve vas u porodici čuva i voli. Srećna slava! Srećna ti slava (poslužnica) domaćine! Neka Sveta Petka zaštiti dvoj dom i tvoje ukućane. Neka tvoje pokoljenje večno pamti ovaj sveti.

Kalendar poznatijih srih slava Lepa i srecn

Sveta Petka - Wikipedi

Petrovdan je crkveni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.. Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina Sveta Petka. UA-146156290-1 RSD Valuta . RSD Dinar € Euro $ US Dollar; Jezik . Sri; Slovenčina; English; dragan@ukrasitesrcem.com Datum dostave. Kol Dodaj u korpu. 0 kritika / Napiši kritiku. Povezani proizvodi. S0142. Datum Vaskrsa je 19 APRIL, 2020. 02 Januar - SVETI IGNATIJ BOGONOSAC . Pravoslavna crkva 2.januara u vrene velikog Bozicnog posta molitveno se seca svetog Ignatija Bogonosca, kao i svetog Danila drugog Srog. Sveti svestenomucenik Ignatije bacen je lavovima, kao je i sam zeleo, 107 godine Gospodnje. 09. Januar - SVETI STEFAN. Drugog dana po Bozicu, nasa crkva molitveno se seca Svetog. Danas je 7102017 - datum koji bi mogao iz korena da vam promeni život 3 године ago Kako je smrt sre pevačice postala najgledaniji sri rijaliti 3 године ago (VIDEO) NAJSNAŽNIJI URAGAN IKADA, IRMA, KIDA, ČUPA I RUŠI SVE PRED SOBOM: Na Floridi se gase nuklearke, ljudi u panici napuštaju kuće! Totalna katastrofa! 3 године ago Fascinantno otkriće japanskih.

Autori monografije Sveta Petka - slava sra i zaštita vernih, kao jedan od mnogih primera čuda navode slučaj jedne mlade devojke koja je bolovala od leukemije: Posle mnogo napora lekari su rekli da nemaju više šta da preduzmu. Tada su roditelji, skrhani bolom, pohitali čudesnom lekaru, moštima Prepodobne mati Paraskeve u gradu Jaši, s jakom verom, s molitvama i suzama, da. Sveti Sava. 29. Sveti apostol Petar (Časne verige) Februar. 12. Sveta Tri jerarha. 14. Sveti Trifun. Mart. 22. Svetih 40 mučenika. Danas je Sveti Jovan! Srećna slava! 20/01/2020. 3719. Facebook. Twitter. Email. Print. Viber . Sra pravoslavna crkva i vernici 20. januara slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu. Posle. B IJELO POLjE - Slava hrama, Sveta Petka, u Rasovu kod Bijelog Polja molitveno je proslavljena arhijerejskom liturgijom, kojom je načalstovao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Poslije liturgije, u prigodnoj besjedi vladika Joanikije je kazao da je među svetiteljima manji broj onih koji su cijeli svoj život išli pravim, božjim putem, a da je među njima Sveta Petka

Povodom Mitrovdana služen parastos za poginule borce - RTV

Danas se slavi Sveta Petka - Blic

 1. 86th Slava Celebration of the SVETA PETKA KOLO Saturday, October, 27th, 2018 Divine Liturgy 9:30 am followed by the cutting of the Slavski Kolach and a Parastos will be held for all of our deceased members Lunch to be served at the American Serbian Club at 12:30 p.m. Roast beef, mashed potatoes, pasta primavera, salad, dessert and coffee Honored Kuma this year is Lillian Wukich Everyone is.
 2. Datum objave: 31.10.2013. U nedelju 27.10. proslavljena je Slava Dnevnog boravka za decu sa autizmom, Sveta Petka. Pored zaposlenih, korisnika i njihovih roditelja slavlju su prisustvovale i drage kolege iz drugih boravaka, pomoćnik direktora Centra Predrag Žeželj, prijatelji iz lokalne zajednice, kao i korisnici koji su premešteni u DB Sunce
 3. Posted date: октобар 26, 2017 In: ŽIVOT. Pravoslavni vernici sutra proslavljaju jedan od najvećih praznika, svetu Pareskevu u srom narodu poznatu kao sveta Petka. Sveta Petka živela je krajem desetog i početkom 11. veka pre podele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod grada Katalija u Maloj Aziji. Njene mošti počivaju u Jašiju, u Rumuniji, gde dolaze i pripadnici drugih.

Pravoslavac - crkveni kalendar za 2020

Spisak krsnih slava — Vikipedija, slobodna enciklopedij

 1. Sveta Petka Trnova! Autor Redakcija datum August 8, 2020. Tweet; Sra pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova. Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci. U kalendaru.
 2. Sveta Petka je poslušala glas sa neba, ostavila omiljenu pustinju i vratila se u Epivat. Tu je proživela još dve godine u neprestanom postu i molitvi, a zatim predala duh svoj Bogu i preselila se u rajska naselja. Upokojila se u 11. veku. Njene čudotvorne mošti su tokom vremena prenošene, najpre u Carigrad, zatim u Trnovo, pa opet u Carigrad, pa u Beograd. Sada se nalaze u Rumuniji, u.
 3. Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka) 31. Sveti evanđelist Luka. Novembar. 08. Sveti Dimitrije (Mitrovdan) 16. Sveti Georgije (Đurđic) 21. Sveti arhanđel Mihailo (Aranđelovdan) 24. Sveti Stefan Dečanski (Sv. Mrata) Decembar. 04. Vavedenje presvete Bogorodice. 17. Sveta Varvara. 19. Sveti Nikola Sveti Nikola Foto: Wikipedia Sveti Nikola Foto: Nikoljdan, najčeščća slava kod Srba.

SVETA PETKA: Praznik koji donosi čuda, zdravlje i sreću

Sveta Petka , kršćanska je svetica koja je rođena u gradu Epivatu, koji se nalazio između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog stoljeća. Kršćanska je svetica i čudotvorka, a Crkva ju je slavila 14. listopada po starom, odnosno 27. listopada po novom kalendaru. Ovu Paraskevu sri narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima Petka Biogradska Sre slave i običaji Kada idete nekome na slavu, običaj je da nosite poklon: za domaćicu cveće, a za domaćina piće. Naravno, možete pokloniti i nešto drugo, ali sa cvećem i pićem sigurno nećete pogrešiti. Jedino što treba da izbegavate jesu lični pokloni, poput garderobe, parfema, knjiga, jer darujete nešto što će koristiti porodica, a ne pojedinac https://s7d8.turboimg.net. Check out Sveta Petka by Toma I Andrija Bajic on Amazon Music. Stream ad-free or purchase CD's and MP3s now on Amazon.co.uk Svetu Paraskevu sri narod obično zove sveta Petka, a u srim primorskim krajevima Petka Biogradska, jer su joj mošti počivale takođe i u Beogradu. Takođe je poznata i kao Petka Trnovska, jer su joj mošti bile u Trnovu. Sveta Petka se po broju svečara nalazi na šestom mestu na listi najvećih srih slava

VELIKI PRAZNIK: Danas je Sveta Petka Mondo Porta

Srećna slava 5 Jutros kad sunce izadje na istoku umi se na bistrom potoku u Crkvu u miru podji čista srca kući dodji upali slavsku sveću poželi dečici sreću valja se danas crnog vina pita da nas naš mili svetac zaštiti SREĆNA SLAVA. 6 Nek naša časna vera sve zlotvore otera naši stavovi su jasni borimo se za krst časni slavi i prenesi na sina prekrsti se uz čašu vina jer dok je. Tu je i Slavska zdravica: Pomozi, Bože i veseli, Bože prva čaša početnicaDANAS JE SVETA PETKA, ZAŠTITNICA ŽENA: Na njen dan dešavaju se ČUDA i nikako ne valja raditiSaznaćete i sve o običajima obeležavanja ove slave, bontonu na slavi, a naći ćete i slavsku molitvu, predlog slavske trpeze i spisak manastira koji nose naziv po ovoj svetiteljkiSrećna vam slava, domaćine!Autor: EPK. Slava (kyrillisch Слава; von serb. slaviti feiern) ist ein serbisch orthodoxes Familienfest, das zu Ehren des Familien-Schutzheiligen gefeiert wird. Dieser Brauch wird vor allem in Serbien gefeiert und gilt dort als wichtiger Teil der Kultur Ova stranica je poslednji put uređena na datum 29. maj 2019. u 16:11 č Customs differ from one region to another in Serbia, but preparation of boiled wheat and slava cake as well lighting the slava candle is common for all patron-saint day celebrations 21. Rođenje presvete Bogorodice (Mala Gospojina) 27. Krstovdan. Oktobar. 12. Sveti Kirijak (Miholjdan) 14. Pokrov presvete Bogorodice. 19. Sveti apostol Toma. 27. Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka) 31. Sveti. Sveta Petka by Toma I Andrija Bajic from the Album Srecna Slava Domacine Books about Petka: Петька-Счастливец (Petka-Schastlivec): Russian Edition by Ганс Кристиан Андерсен and Gans Kristian Andersen (May 13, 2014

Sveta Petko velika podvižnice iz pobožne i imućne porodice, rođena u Epivatu na obali mramornog mora ostavila si zlato i krenula tamo gde je večna rajska zora, slavimo te svetiteljko i sveće ti palimo. Malo dete ide stopama Gospoda brat Jevtimije istim putem hoda, milostinju delila bogaljima i siromasima saosećala boli sa bolesnima. Zovu vas Настави са читањем SVETA. Čak i ako vam nije slava, red je da danas u kući upalite sveću, očitate molitvu i okadite dom Vesti 29.01.2020. - 11:47h Autor: Sveta Paraskeva, ili Sveta Petka nalazi se na šestom mestu na listi najvećih srih slava. Zaštitnica je žena, bolesnih i sromašnih, a njene mošti nalaze se u rumunskom gradu Jašiju. Jedna od najvećih sprskih svetiteljki rođena je u imućnoj porodici u.

Uprkos navikama Srba da slavu obeležavaju kao svadbu

DANAS JE SVETA PETKA TRNOVA: Ko danas radi po kući, trnuće

Kult Svete Petke /U okviru izložbe Krsna slava - Sveta Petka autora Dušanke Marković . Institucija: Edukatori preporučuju u Novom Sadu Adresa: , Novi Sad, Srbija Mesto održavanja: Muzej grada Novog Sada, Petrovadin, Tvrdjava 4 Predavači: dr Vesna Marjanović Datum: 15.11.2019. Vreme: 13:00 . O nama: Sajt EDUKATORI ima važnu ulogu u afirmaciji širenja znanja preko popularizacije. Kalendar Penzina za 2017. godinu prikazuje državne praznike (radne i neradne dane), pravoslavna crvena slova i slave koje se slave u Srbiji, najveće katoličke i muslimanske praznike, kao i druge važne datume u oblastima koje Penzin prati (Svetski dan starih, Svetski dan osoba sa invaliditetom, itd). Napomene: Pregled na kalendaru prilagođen je za jednostavnije praćenje.. Petka - prep. muč. Paraskeva. Rođena u Rimu od roditelja hrišćanskih, i od detinjstva naučena veri Hristovoj, sv. Paraskeva s velikim usrđem staraše se da na delu ispuni sve zapovesti Božje. Verujući tvrdo i živeći prema svojoj veri ona upućivaše i druge na put pomoću prave vere iblagočestivog života. Kada joj roditelji umreše, Paraskeva razdade sve svoje imanje bednima, a ona. Datum unosa: Ponedeljak 19.10.2009, 20:00, Naslov: zato smo tusrecna sam sto sam pronasla ovaj sajt.mnogo puta ste me nasmejale,oraspolozile...ovde se osecam kao sa svojima,iako nikoga ne poznajem licno .razumem Tini.ti to tvoje osecanj Sveta Petka,ikona Pomocni link 1; Pomocni link 2; Pomocni link 3; home Naslovna assessment Marketing web Dodajte svoj sajt add_box Postavite oglas local_library Blog mail Kontakt view_list Kategorije arrow_drop_down arrow_back Nekretnine i zemljišta keyboard_arrow_right Nekretnine i zemljišta.

Sveta Petka - Wikipedij

NAJNOVIJI zajednički izdavački poduhvat Novosti i Svetigore, monografija Sveta Petka - slava sra i zaštita vernih, cc c. Milomir Kragović, direktor izdavačkog sektora Novosti, rekao je da je pojava svake nove knjige iz c, svojevrsni praznik i za izdavače i za sri duh, c pomoći našem posrnulom duhu da se oporavi i povrati neke druge, istinske vrednosti i. Modla za kolače Sveta Petka; Elementi: Sekač + Utiskiva č (S+U) Veličine: M (8-9cm), L (10-11cm), XL (12-13cm) Odaberite željenu dimenziju. Na osnovu toga će biti formirana konačna cena. 900 RSD - 2.000 RSD. View Product. Sveta Petka 900 RSD - 2.000 RSD. Sveti Nikola. Modla za kolače Sveti Nikola; Elementi: Sekač + Utiskivač (S+U) Veličine: M (8-9cm), L (10-11cm), XL (12-13cm.

PRAVOSLAVNI CRKVENI KALENDAR ZA 2020

Тропар (глас 4): Примио си Христов Крст као силно оружје, против ђавола си се борио и за Господа Христа си пострадао, предавши Му своју свештену душу усред огња Sveta Petka by Toma I Andrija Bajic from the Album Srecna Slava Domacine. Books about Petka: Петька-Счастливец (Petka-Schastlivec): Russian Edition by Ганс Кристиан Андерсен and Gans Kristian Andersen (May 13, 2014) Pet'ka Derov Seriia: Biblioteka Priklyuchenii I Nauchnoi Fantastiki. Khud. Karasik A by Alanov V. (1956) Petka-mikrob i drugie by Oster G. (2012. May 12, 2020 - This Pin was discovered by Vera Semjanov. Discover (and save!) your own Pins on Pinteres SLAVA Svetog Ilije 2 AVGUST ADMIN: Date: Tuesday, 2011-05-03, 10:58 PM | Message # 1: Major general. Group: Administrators. Poruka: 346. Reputation: 0. Status: Offline. SLAVA Sveta Petka 2 AVGUST . Sra pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Iliju. Prisutan je u Starom i Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim.

SVETA PETKA - ZAŠTITNICA, NADA I SPAS Društvo Zorainf

MONOGRAFIJA Sveta Petka - slava sra i zaštita vernih (izdavači Svetigora i Novosti) može se po ceni od 360 dinara kupiti u pravoslavnim crkvama i na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Sroj i naručiti na tel: 011/3376-370. (Nastaviće se) Pratite nas i putem iOS i android aplikacije . Najnovije iz rubrike. Fudbal. 0 0. BORBA ZA TROFEJ: Šestorica Srba se bori. Tekstovi označeni kao 'Miholjdan Sveta Petka' Nalazite se na strani: Početna » Tag: Miholjdan Sveta Petka . Odlomak iz knjige Kalendar za srećne dane - iz poglavlja Oktobarska crvena slova - Miholjdan i Sveta Petka. Miholjdan jedina slava koja preti boleštinama Vekovima unazad, među retkim značajnim datumima za hrišćanstvo koje obeležavaju i katolici, pravoslavci, adventisti. Date: 28 октобра, 2019. in: Negotin. Leave a comment. 29 Views. Prepodobna mati Paraskeva ili Sveta Petka, slava Sre napredne stranke obeležena je i u Negotinu, gde je u prisustvu članova i rukovodstva negotinskih naprednjaka, brojnih gostiju, kao i sveštenstva negotinske pravoslavne crkve, prerezan slavski kolač. Tom prilikom, prisutnima na slavi obratio se i Vladimir. Srbi su jedini narod na svetu koji imaju svoju krsnu slavu. Danas je 27. oktobar, krsna slava velikog broja srih porodica, Sveta Petka. Slavski kolac se pri

Danas je SVETA PETKA TRNOVA: A ovo su narodna verovanja i

Datum: 27.oktobar Izvor: www.onlinekalendar.com Sveta Petka kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere poštuje se u celom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju, u Rumuniji, dolaze i pripadnici drugih religija verujući u njenu isceliteljsku moć Nek vam je Srećna krsna slava! ### 27 oktobar- SVETA PETKA - PARASKEVA. Sveta Petka, svetiteljka Srog porekla. mnogo je toga u ime naše vere prorekla. u postu i molitvi je ceo život živela. jer ona je tako još u mladosti htela. za nju se danas dragom bogu pomoli. jer ona sve vas u porodici čuva i voli . Srećna slava! ### 31 oktobar-SVETI APOSTOL I JEVANDJELIST LUKA. Svetom Luki se. Na klik od persu pogodnosti Postani član PerSu programa lojalnosti i prvi se informiši o svim akcijama PerSu marketa.Mi ćemo tvoju lojalnost nagraditi poklonom za rođendan, slavu, ali i brojnim drugim SuPer pogodnostima Human translations with examples: hail, fame, happy, slava, glory, lucky, glory be, oh happy, glory to, notoriety Danas je Sveta Petka i kad kažem Srećna slava mislim konkretno na današnji dan tj. današnju slavu. Pozdrav. Јеца каже: 27/10/2017 у 7:52 am ДраганЧе, и у Правопису, и у Речнику српскога језика (Матице српске.

Petka by Natalia Stupishina(Anka) from the Album Michael Tanich. The Best and not Forgotten. Part 1; Sveta Petka by Toma I Andrija Bajic from the Album Srecna Slava Domacine; Books about Petka: Saint Petka: A Balkan Saint: A Case Study on Orthodox Women Saints - May 15, 2008 by Sofia Crushovalieva; Whistle Blowing - Mar 1, 1974 by Ralph Nader. Autor Redakcija datum August 9, 2015. Tweet; Krsna slava opštine Zvornik - Sveta Petka Trnova obeležena je služenjem večernje službe u Crkvi Svetog Јovana Krstitelja, litijom kroz grad i lomljenjem slavskog kolača ispred zgrade Kasina. Večernju službu je služio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić sa sveštenstvom, nakon čega je litija sa ikonom Svete Petke Trnove prošla kroz.

Danas je Sveta Petka: Žene treba obavezno da pojedu parče

Domovi za stara lica je web portal namenjen korisnicima da na jednom mestu mogu pronaći sve domove za stare na jednom mestu pregledati i njihove karakteristike i oceniti usluge i uslove smeštaja i na taj način doprineti boljoj slici trenutne ponude domova za stare u Srbiji. Ovo je jedinstveno mesto za oglašavanje domova za stara lic Na dan hramovne slave služi se sveta liturgija, zvone sva zvona, oko crkve se nose barjaći (litije) ikone i drugi sveti predmeti, i posle trokratnog ophoda seće se slavski kolač. Hramovna slava, takođe, ima svog domaćina To je jedan od meštana, a može i više njih, koji se dobrovoljno jave. On pripremi kolač i žito, sveću i vino i ako je u mogućnosti i slavski ručak, na koga. IKONA SVETE PETKE ver.2. 12,000 00 RSD. Linkovi. Pretraga; Cooperation; Kontak KRSNA SLAVA I JUBILEJ STRANKE Opovo, 27. oktobar 2019; Uz prisustvo članstva i gostiju, u prostorijama Opštinskog odbora SNS Opovo obeležena je krsna slava stranke Sveta Petka. Nakon rezanja slavskog kolača, u ime predsednika stranke Aleksandra Vučića, predsednik Opštinskog odbora SNS Opovo dr Zoran Tasić čestitao je članovima stranke krsnu slavu, poželeo prisutnima zdravlja i.

DANAS JE SVETA PETKA: Ovo nikako ne radite Mondo Porta

Prepodobna mati Paraskeva ili Sveta Petka, slava Sre napredne stranke obeležena je i u Negotinu, gde je u prisustvu članova i rukovodstva negotinskih naprednjaka, brojnih gostiju, kao i sveštenstva. Related Products; Customers Also Viewed. Moja Slava Sveta Petka. Author: Kazizshura Groshura: Country: Albania: Language: English (Spanish) Genre: Education: Published (Last): 8 July 2004: Pages: 195: PDF File Size: 9.2 Mb: ePub File Size: 6.39 Mb: ISBN: 699-5-24381-701-8: Downloads: 23137: Price: Free* [*Free Regsitration Required] Uploader: Toshura: Akatist Bogorodici - Gora Izobilja. Datum unosa: Ponedeljak 19.11.2007, 22:02, Naslov: Moja devojačka slava je Sveti kralj Stefan Dečanski -Mratindan, a sad slavimo Svetu Trojicu (nazivi su još i Duhovi ili Pedesetnica). Sveta Trojica se uvek slavi u nedelju, 50 dana nakon Uskrsa, ili 10 dana nakon Spasovdana. Običaj je da se u dom unese trava i zelenilo, kao simbol da zelenilo obnavlja prirodu, kao Sveti Duh naše duše. - Danas je pravoslavni praznik Sveta Petka, jedna od prvih jesenjih srih krsnih slava. Paraskeva, kasnije Sveta Petka, Srpkinja je, rođena u bogatoj porodici u romejskom gradu Epivat, koja je svu imovinu razdijelila siromasima i zamonašila se u Carigradu, gdje je i umrla. Njene mošti su potom prenesene u Trnovo, zatim ponovo u Carigrad, pa u Beograd i konačno u rumunski grad Jaši.

 • Indiana besonderheiten.
 • Amazon app gutschein.
 • Ein lächeln nachts um vier stream.
 • An etwas erinnern englisch.
 • Python array dimension.
 • Fussball geschichte wikipedia.
 • Nato vs russland wer würde gewinnen.
 • Dispersion lwl.
 • Eisregen krebskollektion titel.
 • Mulberry silk deutsch.
 • Chemo wesensveränderung.
 • Jägermeister geschmack.
 • Abb hauptsitz.
 • Danksagung sprüche.
 • Netgear wn3100rp 100pes n300 anleitung.
 • Kopie personalausweis vorder rückseite.
 • Altes testament buch tobit kapitel 6.
 • Flugbegleiter ausbildung berlin 2018.
 • Nanotec db42m03.
 • Entwässerungssatzung augsburg.
 • Moutarde clovis reims adresse.
 • Teilnehmerliste davos 2018.
 • Samsung galaxy tab a 2016.
 • Gsm codes eplus.
 • Rätsel mit zahlen und buchstaben.
 • David cameron brexit.
 • Lehramt im ausland studieren.
 • Fahrradhändler heidelberg.
 • Hotel hesperia lanzarote playa dorada yaiza, spanien.
 • Versteinerter wald dudweiler.
 • Gondelfahrt singapur.
 • Sd card reader intern.
 • Bernhard hoecker so liegen sie richtig falsch.
 • Ursachen geisteskrankheiten.
 • Wie entstehen die jahreszeiten grundschule.
 • Länderkennzeichen kenia.
 • Knock knock witze deutsch.
 • Freunde vernachlässigen wegen freund.
 • Diy inneneinrichtung.
 • Ever after high deutsch drachenspiele ganzer film.
 • Mördermuschel kaufen.